Hypnoseeffekt kan måles.
Forskere ved det amerikanske Cornell University har vist, at hypnose påvirker hjerneaktiviteten. Forsøget har taget afsæt i en 70 år gammel psykologisk test, den såkaldte Stroop Effekt, hvor forsøgspersonen på snedig vis forvirres.
Det kan ske ved, at han eller hun skal læse en række farveord, der alle er skrevet med en ”forkert” farve – eksempelvis ordet ”grøn” med gule bogstaver. I den situation opstår forvirring, fordi hjernen skal forholde sig til to tilsyneladende modstridende informationer.
Forskergruppen fra Cornell University lod først en gruppe testpersoner gennemgå forskellige prøver, der skulle afgøre, om den enkelte deltager var suggestibel – altså modtagelig for hypnotisk påvirkning.
Derefter fik personen forklaret, at de snart ville blive præsenteret for en Stroop Effekt-test – og hvad den gik ud på. I forlængelse af denne information forsøgte forskerne fra Cornell – ad hypnotisk vej – at få deltagerne til at betragte ”de farvede ord som det rene vrøvl”; altså ikke lade sig forvirre af bogstavernes budskab, men alene koncentrere sig om bogstavernes farve.
Og så blev Stroop Effekt-testen ellers serveret, idet forsøgspersonernes hjerneaktivitet blev målt, mens de løste opgaverne. De deltagere der på
forhånd var udpeget som de mest modtagelige for hypnose, klarede sig bedst i testen.
Samtidig viste målingerne af hjerneaktiviteten, at netop disse deltagere slappede mest af i de regioner af hjernen, hvor Stroop Effekt-testen og
lignende konfliktfyldte udfordringer ellers medfører øget aktivitet i et forsøg på at etablere kontrol."
Kilde: Scientific America.
Ring, hvis du vil vide mere
41 11 17 49